На 10 декември в РУ-Гулянци било образувано незабавно производство срещу трима местни жители - 28-годишен, и двама 27-годишни.

Мъжете са задържани в момент на незаконна сеч на дървен материал и дори попречили на органите на властта да изпълнят задълженията си, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През нощта на 9 срещу 10 декември полицейски екипи и горски стражари засекли групата да сече безразборно акациевата гора в землището между селата Брест, Дъбован и Гулянци.

Мъжете режели и товарели дърветата на шест леки автомобила. При пристигането на служителите на реда те се качили на колите и потеглили. Бегълците не се подчинили на полицейските разпореждания, светлинни сигнали и сигнали със стоп палки.

Започнало преследване, при което те опитали дори да прегазят двама от полицаите. Водачът на единия автомобил спрял и доброволно се предал. Други двама подкарали в неизвестна посока.

Останалите трима слезли от колите си и започнали да бягат из полето. Служителите на реда произвели предупредителни изстрели и успели да заловят дървосекачите.

Те са отведени в полицията, където е установена самоличността им. Изяснено е, че срещу 28-годишния има заведени три заявителски материала за кражби, той има присъда "лишаване от свобода 6 месеца с 3 години изпитателен срок" по дело от 2004 година.

Съучастниците му също са известни на полицията. Единият не е осъждан, но има полицейска регистрация за кражба. Срещу другия 27-годишен мъж има седем заявителски материала за кражби и три присъди на Районен съд Никопол.

Той управлявал лекия автомобил "Рено" без шофьорска книжка в едногодишен срок от наложено му административно наказание.

За 24 часа са задържани тримата мъже, неизпълнили полицейски разпореждания. Четвъртият доброволно е предал отсечените дърва и автомобила си. Санкциите срещу него ще бъдат съгласно разпоредбите на Закона за горите.

Иззетите четири леки автомобила - две "Лади", "Рено" и "Фиат", са в поделение на МВР като веществени доказателства за извършеното престъпление. Те ще бъдат конфискувани в полза на държавата.