Има нов списък - според съвременните икономически реалности.
Старият списък вече не е актуален, заяви Иван Бояджиев, бивш главен секретар на МВР, в предаването „Тази сутрин" на БиТиВи в коментар за престъпния свят и мафията в България и по повод убийството на шефа на Локомотив Пд Александър Тасев.

Бившият главен секретар на МВР посочи, че според него няма връзка между убийството на Тасев и кмета на Елин Пелин Янко Янков и скандалите около министър Румен Овчаров.

Припомняме, версията за връзка между двете убийства бе лансирана вчера от заместник градския прокурор Роман Василев.

Бояджиев потвърди, че списък с лидери от престъпния свят, подлежащи на отстраняване, в предишните години е имало, но в момента бившият полицай не знае за такъв.

Новият списък се формира под въздействие на новото преразпределение на капитали, обясни Бояджиев и добави, че вече конфликтите и убийствата от последните години се дължат преди всичко не на борба за власт в наркосферата, а на новите борби, които са и много по-силни - газта, разпределението на еврофондовете.

Бояджиев обвърза и евентуално убийството на Тасев именно се такава борба за влияние в новите капитали.
Той посочи като примери енергийната обвързаност на България с Русия, строежа на АЕЦ „Белене".

„Все още не виждам ясна схема. Връзката ще излезе на бял свят, убийците - не, и това е световна практика.
Според мен не трябва да се хвърлят и много усилия да се търсят убийците", коментира бившият полицай.

Той обясни още, че не е правилно да се търси пряка връзка между мафиотски структури и определени партии, тъй като в повечето случаи бизнесмени действат от името на партията, но не и за нея.

Бояджиев не отрече да е имало разработка в МВР на Александър Тасев и дори каза, че тя може да е била унищожена.

От своя страна Петър Паунов, лидер на СДС в Кюстендил, заяви, че не трябва непременно зад всяко убийство да се търсят дълбоки връзки с мафията.

„Тасев беше прагматичен човек, с усет за пласирането - и на пазара, и в политиката", коментира Паунов.

По неговите думи Тасев е бил с изключително влияние в града, 7-8 общински съветници са бил пряко под негово подчинение, а кметовете след 90-те години са били избиране с благословията на бизнесмена.

Паунов посочи като близки на  Тасев - Иво Атанасов, Людмил Стоянов, Ваня Цветанова.

Въпреки това, лидерът на СДС - Кюстендил обясни, че противоречията му с Тасев се дължат на различието във визиите им за развитието на града, а не толкова на сблъсък на икономически интереси.

Няма доказателства и факти Тасев де е нарушавал закона пряко, посочи Петър Паунов и разказа част от историята на развитието бизнесмена - Александър Тасев странеше от групировките, беше категоричен Паунов.