Проблемите в съдебната система и Висшия съдебен съвет са много дълбоки и ако не се вземат мерки за коренна промяна на ситуацията, рано или късно ще има и друг случай, подобен на скандала с Красимир Георгиев - Красьо.

Това са очакванията на специалистите, изразени от Димитър Марков, член на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията в предаването.

Според него с поредица от оставки скандалът ще бъде туширан, но в краткосрочен план трябва да се мисли за по-прозрачна кадрова политика във ВСС.

„Този конкретен скандал е резултат от струпването на абсурдни обстоятелства в конкретния случай", каза Марков.

Той припомни обаче, че дори и години назад се вижда, че при всеки един кръг от подмяна на ръководни позиции в съдебната власт или пък при конкурсите въобще за влизане в системата, винаги са съпроводени с множество съмнения за неправомерно влияние и за корупция.

Но трябваше да се стигне до подобен абсурд, в който в едно лице, на пръв поглед изглеждащо безобидно, се оказа концентрирана толкова много власт - да се разпорежда с позициите в съдебната власт", посочи още Марков. 

Той изказа и личното си обяснение за скандала е, че системата е до такава степен прогнила отвътре, че всяко едно такова обещание явно е достатъчно реалистично, явно такива практики съществуват и явно са сравнително масови", коментира Димитър Марков.