Делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев продължи в Специализирания наказателен съд. Показания даде бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, съобщава БНР.

Ганчев, синът му Данаил и още 8 души са подсъдими по така наречената „Захарна афера". На Ганчев е повдигнато и самостоятелно обвинение за това, че отправил закана за убийство към Стефанов.

Пред спецсъда ексшефът на НАП заяви, че е чул за заканата от шефа на отдел "Големи данъкоплатци" Недялко Чандъров, който е негов приятел. Първоначално се притеснил, но след като прочел материалите по делото, се успокоил.

Именно по тази причина на миналото заседание Красимир Стефанов отказал да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец.

„24 часа" уточнява, че след като научил за отправяните заплахи, Стефанов се обадил на ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Той го посъветвал да подаде сигнал, за да му сложат охрана. Сигналът бил написан в кабинета на бившия главсек на МВР Калин Георгиев. На следващия ден (18 май 2012г. ) Стефанов се срещнал с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров и бил разпитан от прокурор и разследващ полицай. След него показания дал Недялко Чандъров, който бил приятел на Гриша Ганчев от студентските години.

Когато разговарял с бизнесмена, Чандъров изобщо не бил останал с впечатление, че се отправят заплахи конкретно към Красимир Стефанов. Когато разговаряли по телефона било много шумно. Единственото, което чул, била думата „червенобузко". Седмица по-късно Чандъров отишъл при Красимир Стефанов и му заявил да не участва в нерегламентирани схеми срещу Гриша Ганчев. Не му казал, че е бил заплашван.

Пред медиите Гриша Ганчев отказа коментар за делото.

Припомняме, след 7-часово заседание в началото на август спецсъдът отказа да прекрати процеса срещу Ганчев. Веднъж делото бе върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Гриша Ганчев е с три обвинения, сред които укриване на над 700 хил. лева данъци и заплаха за убийство срещу ексшефа на НАП Красимир Стефанов.