Предаваме на съдебните власти на Германия българин,издирван за палеж.

Решението е на Окръжния съд в Монтана в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от съда в град Вайсенфелс на 1 май 2019 г. Съгласно нея на паркинг в квартал "Бурвербек" 27-годишният мъж запалил кашони, поставени под лек автомобил "Опел Астра", собственост на друг българин, вследствие на което колата се запалила. Подпалвачът бил обявен за международно издирване, а на 7 декември тази година е бил задържан от полицията в Берковица, като съдът му е наложил мярка за неотклонение "Задържане под стража".

В съдебно заседание на 21 декември обвиняемият е изразил доброволно съгласие да бъде предаден на германските съдебни власти. След като е преценил събраните по делото доказателства, съдът е приел предложението на прокуратурата и искането на германските власти за предаването на българския гражданин за основателни.

Деянието, за което се иска екстрадицията, е престъпление, което съгласно правото на ФРГ се наказва със затвор до 10 години. То е престъпление и по българското законодателство и не са налице основания за отказ да се изпълни заповедта. По тази причина съдът реши да предаде обвиняемия на съдебните власти на ФРГ за провеждане на наказателно преследване срещу него.

Предаването ще се извърши, при условие че след изслушване на българина в Германия той ще бъде върнат у нас за изтърпяване на евентуално наложено му във ФРГ наказание "Лишаване от свобода" или взета мярка, изискваща задържане.

Подсъдимият ще остане в ареста до фактическото му предаване на ФРГ.

Решението на съда е окончателно.