Екстрадират турски гражданин, направил опит за незаконно превеждане на малолетно дете през границата на страната. За него има и Европейска заповед за арест от Германия - Прокуратура Манхайм, за отвличане на малолетно лице.

Около 8 и 20 часа на 21 март, М. Полат преминавал с лек автомобил "БМВ" през сръбско-българската граница на ГКПП-Калотина, на път от Германия за Турция. В колата му имало много багаж и поради демонстрирано от шофьора бързане е щателна проверка. В резултат на нея в багажника на автомобила, в кухина под кората е открито дете.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура - Сливница, а спрямо Полат е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража". В хода на разследването е установено, че момчето е негов син, роден в Киел, Германия, през 2008 г.

За извършеното от него престъпление - опит за незаконно превеждане през границата на страната на лице, ненавършило 16-годишна възраст с използване на МПС, му е наложено наказание от девет месеца "Лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок.

Междувременно в Софийска окръжна прокуратура е било получено уведомително писмо от Дирекция "Международно и оперативно сътрудничество" на МВР за това, че срещу Полат има издадена Европейска заповед за арест от съдебните власти на Федерална Република Германия - Прокуратура Манхайм, за отвличане на малолетно лице.

С постановление на прокурор в ОП- София М. Полат е задържан за 72 часа с цел осигуряване явяването му в съда, във връзка с водено производство за неговата екстрадиция в Германия. Предстои произнасянето на съда.