Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов се срещна с представители на еврейската общност у нас. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на срещата евреите запознаха обвинител номер едно със събрана от тях информация за зачестили в последните две години прояви на антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия, реч на омразата, агресивно поведение и други недемократични практики, фокусирани върху групи от българското общество.

По думите на председателят на ОЕБ "Шалом" проф. д-р Александър Оскар в редица европейски държави подобни екстремистки прояви отдавна са инкриминирани. Той подчерта, че опазването на демократичните ценности следва да бъде общ приоритет на институциите и гражданското общество.

Сарафов акцентира върху ангажимента на прокуратурата за противодействие на престъпленията от омраза и пресичането на опитите за антидемократични прояви, които поставят под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки гражданин.

Главният прокурор увери, че Прокуратурата на Република България ще продължи да полага активни усилия за противодействие на антисемитизма и ксенофобията и за недопускане на антидемократични прояви сред обществото.

"Шалом" настояват държавата да вземе мерки против антисемитизма

"Шалом" настояват държавата да вземе мерки против антисемитизма

Над 400 души са подкрепили декларация на организацията на евреите в България