"Шалом", организацията на евреите в България, излезе с публична декларация срещу "нарастващата вълна на антисемитизъм, реч на омразата и ксенофобия" в общественото и политическо пространство.

Бих искал да обърна, на първо място, внимание на мястото, на което се намираме - това е символа на българската еврейска общност. Обърнете внимание на надписа, който е зад мен - "Знай пред кого стоиш". Неслучайно избрахме това място, заедно с мен са и видни представители на еврейското общество у нас", заяви в началото проф. Александър Оскар, председател на "Шалом".

Сред участниците в събитието, проведено в Централната софийска синагога, бяха политически и обществени личности като Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", Соломон Паси, издателят Жаклин Вагенщайн и др.

"Това е декларация-призив против надигащия се антисемитизъм и език на омразата в нашето общество. Ние като общност сме силно разтревожени, вече над 400 човека се присъединиха към декларацията, която остро осъжда проявите на език на омразата и призовава българските институции, общественици и медии да не остават безучастни срещу подобни прояви на нетърпимост. Затова смятаме, че е изключително важно случващото се да не остане подминато", коментира Оскар.

Столичен бар стана мишена на агитка на "Възраждане"

Столичен бар стана мишена на агитка на "Възраждане"

Заведението осъмна надраскано с еврейския отличителен знак- Давидовата звезда

Именно организацията му "Шалом" сезира преди дни прокуратурата за колаж, разпространяван в "Телеграм", според тях от привърженици на "Възраждане".

Вече освен език на омразата, отбеляза той, вече все по-често се стига до радикализация и преминаване към физическо насилие - например в днешния ден недалеч от синагогата лек автомобил бил издраскан със свастики, както и близките сгради, сподели проф. Оскар.

"Преди няколко седмици столични заведения бяха вандализирани. Това е много тревожен симптом и значи, че институциите трябва да се намесят."

"Най-важното е българското общество да има подем в културата, в икономиката, в политиката. Тогава наистина антисемитизмът ще бъде снижен то миналото. Защото най-лесно е да кажеш "антисемитизъм", да го изпелтечиш, заеквайки да казваш "толерантност". Но толерантност е когато не позволяваш, мълчейки, да се правят подобни действия", каза на свой ред художникът Греди Асса.