Само двама кандидати за европейски делегирани прокурори са получили подкрепа от Колегиума на Европейската прокуратура, съобщи Lex.bg.

Това са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше предложила 7 души. Останалите 5 обаче не са били одобрени. Това са обвинителите от СРП Светослав Милушев и Валентин Ангелов, Бригита Байрякова (РП-Пловдив), Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.

Прокурорската колегия на ВСС откри процедура за избор на европейски делегирани прокурори

Прокурорската колегия на ВСС откри процедура за избор на европейски делегирани прокурори

По предложение на Лаура Кьовеши техният брой трябва да бъде между 10 и 15

Така свободните места за европейски делегирани прокурори са пет на брой.

Засега няма яснота дали ПК на ВСС ще направи шести опит да попълни състава на ЕДП.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди почти три години и до момента са проведени пет процедури, но продължава да има свободни позиции.

След напускането на Елена Попова (тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за помощник на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. Припомняме, че кандидатите за делегирани прокурори бяха избрани през октомври тази година.  Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов, Моника Михайлова-Митова, Тодор Куюмджиев, прокурори в Софийска районна прокуратура, както и Бригита Байрякова, от Районна прокуратура - Пловдив и Георги Балков от Районна прокуратура - Плевен.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Прокурорската колегия на ВСС избра седем европейски делегирани прокурори

Прокурорската колегия на ВСС избра седем европейски делегирани прокурори

За местата се бориха 17 кандидати