България е в нарушение на общностното законодателство по въпроса със защитената зона "Калиакра". Това е решението на Съда на ЕС по иск на Европейската комисия, съобщава БТА.

Според съда нашата страна е в нарушение, тъй като не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра.

В нарушение на общностното законодателство и като нарушение на защитената зона са одобрени редица проекти на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, констатира съда.

От 3000 одобрени вятърни генератора на Калиакра, оставили само 200, доволни от МОСВ

От 3000 одобрени вятърни генератора на Калиакра, оставили само 200, доволни от МОСВ

От екоминистерството са доволни, че Съдът на ЕС не ни глобява

България е одобрила и четири проекта на територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.

Според решението на съда от една страна България не е оценила правилно кумулативния ефект на четири проекта на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона.

В днешното решение на Европейския съд не се постановява размер или вид на наложено наказание.

В решението се отбелязва, че районът на Калиакра е важна зона за опазването на множество видове птици и техните местообитания. На 18 декември 2007 г. в съответствие с директивата за птиците България е създала специалната защитена зона "Калиакра".

След жалби от Българското дружество за защита на птиците заради недостатъчния географски обхват на зоната и неблагоприятните последици от някои бизнес проекти за естествените местообитания и за местообитанията на някои видове птици, на 6 юни 2008 г. ЕК отправи официално уведомително писмо до България, в което я прикани да преустанови установените нарушения на задълженията, произтичащи от директивата за птиците.

Тъй като не е удовлетворена от различните отговори, предоставени от България през годините, с писмо от 22 юни 2012 г. ЕК издава мотивирано становище, в което приема, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от директивата за птиците, от директивата за местообитанията и от директивата за оценката на въздействието на някои обществени и частни проекти върху околната среда.

България отговаря на мотивираното становище и въз основа на някои допълнителни сведения уведомява ЕК, че е взела мерки за отстраняване на установените проблеми.

Европейската комисия обаче намира, че положението остава незадоволително и на 24 март 2014 г. предявява иск пред Съда на ЕС.