Проектобюджетът на европейската прокуратура за 2019 г. ще бъде 4,9 млн. евро. Това стана ясно на конференция посветена на изграждането на Службата на европейския прокурор, която се провежда в рамките на българското европредседателство със съвместното участие на ЕК.

"Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо, директор на Дирекция "Правосъдие, основни права и гражданство" на Европейската комисия.

По време на форума стана ясно, че процедурата по избор на Европейски главен прокурор се очаква да стартира през юни т.г. и да приключи до назначаването му през март 2019 г. Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира през ноември 2020 г.

На конференцията акцент ще бъде поставен и върху разширяване на компетентността на Службата в посока за разследване на терористични актове на територията на ЕС.

Европрокуратурата ще бъде силна и независима, увери Вера Йоурова

Европрокуратурата ще бъде силна и независима, увери Вера Йоурова

Роботите да бъдат в услуга на хората, а не обратното са обсъдили на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи

Със задоволство министър Цецка Цачева съобщи, че в рамките на българското председателство още две страни са заявили желанието си да участват в европейската прокуратура - Холандия и Малта.

Цачева наблегна на нуждата от изграждането и функционирането на европрокуратурата и предизвикателствата, пред които инициативата е изправена - да се уточнят подбора, назначаването, както и практическите аспекти от прилагането на регламента, деловодната система, промените в националното законодателство на държавите членки, работата с трети държави.

Министър Феликс Браз, правосъден министър на Люксембург, подчерта нуждата от това всички страни членки да гарантират независимостта на съдебната си власт, като само така би се и гарантирала независимостта на европейската прокуратура. Люксембург заяви вече готовността си да бъде домакин на институцията. 

По думите му вече е осигурена сграда с подходящи условия за новата Служба в близост до Съда на ЕС в Люксембург.

Българското председателство поема структурирането на европрокуратурата

Българското председателство поема структурирането на европрокуратурата

България и Румъния могат да споделят много опит...

"Сговорна дружина планина повдига. Бих казал, че планината вече е повдигната и сега е време да я задържим в такова повдигнато положение", с тази метафора българският главен прокурор Сотир Цацаров приветства участниците в конференцията.

Той съобщи, че се очаква европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г.