"Европейската прокуратурата ще бъде силна и независима служба. Бихме искали да започне да работи в края на 2020 г. Ще се опитам да убедя Швеция, Малта, Полша и Унгария, да последват вдъхновението, дошло от Амстердам", заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова в София на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи в частта му "Правосъдие".

Тя съобщи, че като част от борбата срещу езика на омразата и нелегалното съдържание четирите големи социални платформи са премахнали над 75% от съдържанието, което смятат на незаконно. Според нея това поведение трябва да бъде последвано вот повече социални платформи.

"Днес министрите не предложиха законодателни промени в тази насока, което означава, че продължаваме с кодекса на поведение.", заяви още тя.

Йоурова сподели, че през март ще бъде представено предложението за събиране на електронни доказателства от цифровата сфера.

"Бюджетът ще се уточни през идните седмици, защото зависи от броя на държавите, които ще участват. Измамите с ДДС са около €50 млрд. годишно, и ако тя заработи бързо, ще има възстановяване до 2023 г.", заяви правосъдният еврокомисар по повод бюджета на Европейската прокуратура.

Няма да има дублиране между отделните агенциите в ЕС и Европейската прокуратура, ще се изграждат връзки между тях.

Създават Европейска прокуратура

Създават Европейска прокуратура

Общ правен инструмент спира незаконни активи да влизат в законната икономика

Институционализирането на службата на Европейския прокурор, "механизмът Брюксел IIа", както и теми, свързани с изкуствения интелект са обсъждани на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи в частта му "Правосъдие". Това стана ясно от думите на министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Припомняме, "механизмът Брюксел IIа", приет от всички членки на ЕС без Дания, засяга брачните дела, отвличането на деца от родителите им, родителските права.

Конкретно е обсъждано взаимодействието между Европейската прокуратура и Олаф, Интерпол и Евроюст. Коментирана е възможността за взаимодействие между държавите от европейската служба на прокурора и останалите държави.

Цачева съобщи, че новото правителство на Холандия обсъжда възможността да се присъедини към службата на Европейския прокурор.

Тя заяви, че през март ще има конференция, на която ще се даде отговор на въпросите относно Службата, които се поставят. До тогава ще се изработят правилата и делегираните актове.

Създават обща Европейска прокуратура

Създават обща Европейска прокуратура

Ще се бори с финансовите престъпления, корупцията, измамите с евросредства и ДДС -престъпленията

Втората обсъждана тема е по отношение на регламент "Брюксел IIа", за връщане на деца, отвлечени от родителите си. Темата е приоритет за нашето председателство.

По време на срещата е коментирана и темата, свързана с роботиката и изкуствения интелект, като се започне от етичните норми и правила.

"Обединихме се около това роботите да бъдат в услуга на хората, а не обратното", добави Цачева.

 

От думите на Цачева стана ясно, че Истанбулската конвенция не е била изцяло основна тема, но в разговорите, е станало ясно, че партньорите са наясно за дебата в обществото.

"Не е оттеглен законопроектът, необходимо е още време за обсъждане", категорична беше тя.

В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще се дебатира защитата на жертвите от насилие, в това число и жените.

И арменският поп бил приел Истанбулската  конвенция

И арменският поп бил приел Истанбулската конвенция

Това беше просто един вот, заяви Борисов за вота на недоверие към третия си кабинет

По повод Истанбулската конвенция комисар Йоурова, заяви, че очаква държавите членки да положат усилия, за да се борят срещу насилието над жени.

Конвенцията има потенциала да се бори срещу принудителни бракове, осакатяване на гениталии и други начини на насилие. Виждаме подобни проблеми и в други държави, заяви още Йоурова.

Български академици се възпротивиха на ратификацията на Истанбулската конвенция

Български академици се възпротивиха на ратификацията на Истанбулската конвенция

Деветима академици са срещу ратификацията на Конвенцията

"В традиционно семейство не е нормално мъжете да бият жените и децата. Това е моето послание. Все още мисля, че Истанбулската конвенция има шанс в тази красива страна", каза Йоурова.

"Няма конкретен план за предложението Европейската прокуратура да се бори с тероризма, но предстоят дискусии. За други от финансови престъпления разполагаме с Евроюст.", заяви Йоурова по повод разширяване на обхвата на Службата.