Българското председателство ще води и темата за киберсигурността. Не става въпрос само за личните данни, а и за критичната инфраструктура, за здравеопазването - видяхме какво направи един вирус като Wannacry. Това заяви българският еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел пред БНТ.

Доналд Туск просълзи българите
Обновена

Доналд Туск просълзи българите

Председателят на Европейския съвет разплака българите с "Отечество любезно"

Тя обясни, че са необходими много инвестиции, както и по-дълги лицензи - за 25 г. С помощта на суперкомпютрите много по-бързо ще бъдат разработвани лекарства, климатичните промени да се предвиждат максимално бързо, ще бъдат спасявани човешки животи, каза Габриел.

Припомняме, в деня на откриването на Българското председателство на ЕС ЕК обяви, че ще инвестира съвместно с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни. Те се ползват от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността.

Новосъздадена правна и финансираща структура, която е съвместното предприятие EuroHPC, ще придобие, изгради и внедри в цяла Европа инфраструктура от високопроизводителните изчислителни технологии (HPC). Предприятието ще подпомага също така програма за научни изследвания и иновации, която ще разработва технологии и машини (хардуер), както и приложения (софтуер) за тези суперкомпютри, информират от ЕК.

Приносът на ЕС в EuroHPC ще бъде около €486 млн. Със същата сума ще се включат и държавите членки и асоциираните държави. До 2020 г. общо около 1 млрд. евро ще бъдат инвестирани. Частните членове на инициативата ще се включат и с непарично участие. 
Планира се 2021-22 година да имаме първият суперкомпютър, което ще е в помощ и на малките и средни предприятия, допълни българският еврокомисар.

С тези суперкомпютри ще бъдат редуцири определени цикли и ще има по-висока сигурност за киберсигурността, увери Габриел. С тяхна помощ по-рано ще се установява подозрително поведение онлайн. Днес за пръв път казваме, че няма държава-членка която сама да направи тези инвестиции.

90% от професиите до 2020 г. ще се нуждаят от цифрови умения

90% от професиите до 2020 г. ще се нуждаят от цифрови умения

Кодирането ни помага да разберем как е взаимосвързан нашият свят

Докато ЕК планира разработването на суперкомпютри, стана ясно, че 80 от 500 млн. европейски граждани никога не са ползвани интернет.

165 млн. европееца нямат цифрови умения, които са автобиографията на работника на бъдещето, поясни тя.

Цифрова възможност е насочена към младите хора. Тя дава възможност на 5-6 хил. студенти в Европа да осигурят стаж в друга страна в Европа. Има недостиг от специалисти - необходими са още 30 хил. IT специалисти, допълни Габриел.

Инвестирайки в цифрови умения даваме заявка - Европа да се върне на цифровата сцена на световно ниво като каже, че в центъра на нашите политики са хората. Компютрите няма да заместят креативността, иновациите, стана ясно от думите на Мария Габриел.

Повече цифрови умения искат от Еврокомисията

Повече цифрови умения искат от Еврокомисията

Цифрова и обединена Европа може да има, ако ЕС е обединен

Тя акцентира и на цифровата свързаност на Европа със Западните Балкани. В същото време призна и разликата между градските и селските райони по отношение на цифрови комуникации. 76% от градските райони имат свързаност с интернет, но в селските това е под 40%. Да дадем възможност на максимум хора да търсят обучение, призова еврокомисарят ни.

Тя обясни и термина географско блокиране - да не можеш да се ползваш от услугите, от които се ползват другите, отново свързано с цифровите умения и достъпа до интернет. Като проблем в тази област Габриел спомена и фрагментираността - границите, които ги няма дори физически, днес съществуват заради несправяне с предизвикателствата с новите технологии.

Имам доверие, че българските общини ще бъдат най-активните в проектирането, каза Габриел.

Относно законодателството за цифровите технологии от 24 инициативи в ЕК само 11 са с довършени преговори, каза еврокомисарят. Имаме още 13 големи законодателни инициативи.