До 2020 година, 90% от всички работни места ще се нуждаят от цифрови умения. Това стана ясно по време на интерактивен семинар, целящ да покаже как кодирането влияе положително върху общностите. В него се включиха българският еврокомисар Мария Габриел и комисарят по образованието Тибор Наврачич, съобщиха от представителството на Еврокомисията в България.

Европейската седмица на кодирането е едно от действията, които Комисията подкрепя, за да насърчи хората в придобиването на цифрови умения и така да увеличат максимално възможностите си в едно цифрово общество", заяви комисарят Мария Габриел.

"Кодирането ни помага да разберем как е взаимосвързан нашият свят, как работят компютрите, алгоритмите и програмите, които все повече оформят и влияят върху нашето ежедневие. Ето защо е важно все повече хора да станат активни създатели, а не просто пасивни потребители на цифрово съдържание", допълни тя.

Европейската седмица на програмирането, подкрепяна от Европейската комисия като част от стратегията й за цифровия единен пазар, празнува петата си годишнина. През тези години, специализираната седмица се превърна в широкомащабна инициатива, провеждана в държавите-членки и извън ЕС, за насърчаване на млади и по-възрастни да открият кодирането и така да разширят своите умения в областта на цифровите технологии.

Целта на интерактивния семинар е да покаже как кодирането влияе положително върху общностите. Представените проекти демонстрираха защо цифровите умения - основно кодиране и познаване на техниката - са важни за цялото общество. Така бе даден и официалният старт на новаторската седмица в Европейската комисия.

Мария Габриел подчерта някои от действията на Европейската комисия за борба с разликата в цифровите умения. Сред тях ключово е Коалицията за цифрови умения и работни места, обединяваща училищата, университетите, общностите и индустрията.

Освен това Комисията подкрепя модернизирането на образованието заедно с държавите-членки - изчислителното мислене (част от което е кодирането) е въведено в учебните програми в почти всички европейски страни, но учителите в Европа спешно се нуждаят от обучение и подкрепа за това как да преподават кодиране, както и по-широките понятия за компютърно мислене.

"Цифровата трансформация трябва да бъде от полза за всички в Европа. Нужно е да бъдат ангажирани слабо представените групи като жените и възрастните и им се даде шанс да се възползват от предимствата, които дават цифровите технологии. Европейската седмица на програмирането е още един повод да обединим усилията си и помогнем на всеки един европеец да кодира своя по-добър живот", отправи призив еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.