Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма. Това каза президентът Румен Радев, който приветства гостите на официалната церемония по откриването на председателството на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов".

Президентът изтъкна, че от 13 века България е Югоизточната порта на Европа. "Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", заяви Радев.

По думите му от 1 януари страната ни поема председателството на Съвета на ЕС. "Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е: "Съединението прави силата".

"България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите", посочи Румен Радев. Президентът каза още, че страната ни поема председателството в труден за съюза момент.

Той визира глобалната несигурност, която по думите му превръща европейската отбрана в императив, миграцията и тероризмът, които изискват активен диалог с големите съседи на Съюза.

Държавният глава коментира, че когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. Президентът отбеляза, че сега Европейския съюз има нужда от взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

"Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие нашите гости от Европа ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България. Особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са на няколко стотин метра една от друга. Това е уникално историческо разстояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме. Добре дошли", заяви държавният глава.