Успешно ротационно председателство на България на Европейския съюз до момента отчете ресорният министър Лиляна Павлова пред депутатите.

По думите ѝ, темата за интеграцията на Западните Балкани отново е поставена в дневния ред на ЕС. Председателството е в своя динамичен ход, похвали се ресорният министър.

43% от българите без мнение за европредседателството ни

43% от българите без мнение за европредседателството ни

40% са на мнение, че страната ни се справя

И партньорите ни в ЕС давали положителна оценка за ръководството ни на Общността. Проведени са над 1000 заседания, а над 700 са заседанията на спомагателните органи, които България председателства.

Над 1600 са българските експерти, които работят и председателстват спомагателните органи. Успяхме да завършим 15 досиета, да осъществим напредък по над 35 законодателни досиета, отчете Лиляна Павлова. По 65 досиета имаме напредък в преговорите в триалозите между Съвета на ЕС, ЕК и нас, допълни тя.

Дупките по пътищата пречат на премиера да говори за европредседателството

Дупките по пътищата пречат на премиера да говори за европредседателството

Дупките по пътищата се образуват като пломбите на зъбите, обяснява Борисов

БСП питаха до къде сме с Шенген. Новост по темата няма. Всички са единодушни, че сме готови, но сме третирани дискриминиращо. В следващите месеци предстоят най-тежките дебати в рамките на приоритетите, които сме заложили за Българското председателство, обясни още в хода на дебатите министър Лиляна Павлова.

Предизвикателство остава постигането на консенсус по темата Шенген. Освен това остават и досиетата за защита на личните данни онлайн.

Срещата ЕС - Западни Балкани е уникална възможност да утвърдим Балканите като едно добро място за живеене, посочи още министърът по европредседателството. Предизвикателство обаче остава това, че някои държави не признават статута на Косово.

Срещата у нас по темата не била, за да дава фалшиви обещания. Лиляна Павлова увери, че няма държава, която да е отказала да присъства на тази среща в столицата.

Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Борисов: Егоизмът на Балканите ще засегне всички ни

Премиерът ни търси и Хашим Тачи за преговорите с Прищина