Министър-председателят Бойко обсъди единния цифров пазар с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В телефонен разговор двамата коментираха и приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

В разговора си Борисов и Бетел подчертаха, че цифровизацията и единният цифров пазар са област от взаимен интерес и двете страни ще си партнират за бързото развитие на този приоритет.

Премиерът на Люксембург изрази интерес заедно с българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения да бъде съорганизирана неформална среща на министрите на телекомуникациите от ЕС, заедно с ресорния еврокомисар Мария Габриел. Предвижда се това да стане в София през април. Целта е да се ускори развитието на единния цифров пазар и телекомуникациите на Европейския съюз.

Срещата на министрите на телекомуникациите от общността ще е и потвърждение на заявения пред естонския премиер Юрий Ратас от министър-председателя Бойко Борисов ангажимент страната ни, като председател на Съвета на ЕС, да продължи усилията по развитието на тази приоритетна за много държави-членки област.

Премиерът Бойко Борисов представя приоритетите на Европредседателство пред ЕП

Премиерът Бойко Борисов представя приоритетите на Европредседателство пред ЕП

Приоритетите са: бъдещето на Европа и младите хора; Западните Балкани; сигурност и стабилност; цифровата икономика и уменията на бъдещето

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел поздрави българския министър-председател Бойко Борисов за началото на председателството на Съвета на ЕС и речта, която изнесе пред Европейския парламент в Страсбург на 17 януари. Бетел също така пожела успех на Борисов и българското правителство, а българският премиер от своя страна го покани в София.