"Ако има нещо, за което България ще настоява, това е темата кохезионните фондове. Считаме, че за Балканите и новоприетите страни членки в ЕС са жизнено важни." Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер след пленарната сесия на европейските комисари и министрите от кабинета.

Борисов изрази убеденост, че сега, по време на нашето председателство, трябва да се даде перспектива на Западните Балкани, както и да се направи опит за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.

"Дай боже бял дим на излезе и от Берлин", заяви Борисов по повод преговорите за съставяне на правителство в Германия.

Премиерът благодаря за всичко, разработено за газовия хъб "Балкан" и добави, че правдата е възстановена и България ще стане център на доставките на газ. "Когато говорим за газов хъб, вече не говорим не за транзит , а за истинска диверсификация на газовите доставки", категоричен беше Борисов.

Борисов и Юнкер отговориха на въпросите на българските и чуждестранни журналисти. 

Председателството ни започва със заем от 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет"

Председателството ни започва със заем от 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет"

Ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България

На въпрос за завръщането на Турция в дневния ред на Европа, Борисов подчерта, че Турция е голям наш съсед и спазва споразумението за миграция. "Миграционния поток намаля в пъти", добави премиерът.

Той подчерта, че по отношение на Турция се държи стриктно да се спазва закона за свобода на медиите. "Надявам се турското правителство да ревизира закона", заяви Борисов.

На въпрос дали новото правителство в Германия ще повлияе на Председателството ни ще се противопостави ли на влизането ни в Шенген, Борисов заяви: "Стабилността на Германия индиректно влияе на целия ЕС. Тя е най големият донор на ЕС. Ние всички разчитаме съставянето на правителство по - бързо завърши, за да е добре за всички."

"За всички теми, които повдигаме, разчитам на канцлерът Меркел да ни помага", обясни премиерът. "За Шенген знам позицията на Германия. Сега февруари идва холандският министър-председател Марк Рюте и ще го водя по границата. Ако има по-добре охранявана граница, самият ще кажа, не искам в Шенген. България пази най -добре европейската граница", допълни Борисов

Запитан какво липсва на България за да влезе в Еврозоната, Борисов отговори: "Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно сме го направили" Той потвърди, че сме готови за Еврозоната, а фискалният ни резерв е пълен и покриваме критериите.

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Председателят на ЕК е категоричен, че проблем с корупцията има, но такъв проблем има на други места

Борисов се извини на гражданите и гостите на София за ограниченията при придвижването и задръстванията, заради събитията от Председателството ни.