Министрите от третия кабинет "Борисов" одобриха допълнителни разходи обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Новият транш възлиза на почти 50 млн. лева - 49 007 600 лв. Парите са предвидени в централния бюджет, уверяват от Министерския съвет.

1 млн. лв. хвърляме за подаръци за председателството

1 млн. лв. хвърляме за подаръци за председателството

Това заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова

От този нов транш 48 728.6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на Българското председателство, а 279 000 лв. - по бюджетите на общини за одобрените им проекти за инициативи, свързани с регионалното измерение на председателството.

Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на Българското председателство, които ще се проведат в страната. Средствата ще отиват и за дейности по организирането на събития зад граница, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията, за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на отделните направления на подготовката - хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, дейност на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.

Припомняме, прогнозираше се председателствата на България и Естония да бъдат почти еднакво скъпи - около 75 млн. евро или 150 млн. лв. С новия транш Българското председателство на Съвета на ЕС става значително по-скъпо от председателството на Естония. Засега - с 25 млн. евро или 50 млн. лв.

Парите за подготовката на председателството ни няма да стигнат

Парите за подготовката на председателството ни няма да стигнат

Глобалната сума трябва да бъде одобрена към края на март месец, обясни Яна Дочева

Припомняме, още на 15 март миналата 2017 година изпълнителният директор на Националния център за подготовката на председателството Яна Дочева заяви, че 50-те милиона, които са предвидени за подготовката, няма да стигнат.
До тогава общият предвиден бюджет беше 150 млн. лв. - по 50 млн. годишно. Основните разходи, по думите на управляващите, обаче са били през 2017 година. По този начин разходите се оказали недостатъчно за другите години.