50-те милиона, предвидени за подготовката на българското председателство на Съвета на Европеския съюз няма да бъдат достатъчни. Предстои актуализиране на сумата, съобщи и.д. директор на националния център за подготовката Яна Дочева, цитирана от БНР.

До този момент е предвиден общ бюджет от 150 млн. лв, по 50 млн. лв. годишно, но тъй като основните разходи ще бъдат направени през 2017 година, планираните средства ще се окажат недостатъчни.

На този етап няма изоставане от графика за подготовката, увери Дочева и даде много висока оценка за координацията между отделните звена.

Глобалната сума трябва да бъде одобрена към края на март месец, обясни Яна Дочева.

До края на март предстои приемането на Финансовата рамка за 2017 година, както и на Комуникационната стратегия, а паралелно с това в действие е логистичната подготовка на всички събития: настаняването на делегациите в България, кетъринг услугите и транспортирането на гостите. Очакванията са ремонтите на двете сгради - НДК и резиденция "Бояна", предвидени за домакинство на събитията, да приключат навреме.

Само за първата половина на 2018 година се очаква да пристигнат над 18 000 делегати за организирани 230 събития.

От септември вече започнало обучението на служителите, ангажирани с българското председателство. В момента такова се провежда в Института за публична администрация. Предстоят лекции и в Дипломатическия институт, включващи и практически симулации. Преводачите се осигуряват на министерско ниво от Главна дирекция "Преводи" на ЕК. С екипа на дирекцията се водят преговори, техническа мисия е направила оглед на сградите и са дадени предписания, за да отговарят на изискванията. Преводите на експертно ниво ще бъдат осигурени от различните министерства и чрез наемане на преводачи за конкретни събития, като за целта ще бъдат предвидени средства от общия бюджет за председателството.