Чуждестранните журналисти, които са у нас за откриването на българското европредседателство, коментират, че успехът му ще се измерва с броя на приключените след дискусията реформи, предаде bTV.

Като най-голямо предизвикателство се очертава реформата в системата за убежищата, известна като Дъблинския регламент.

Оле Райборг, който следи работата на Европейската комисия от няколко десетилетия, смята, че българското председателство е подготвено добре, защото е ясен дневният ред за следващите 6 месеца.

"Чувал съм за България доста често предимно негативни неща, но всъщност съм много приятно изненадан от това, което виждам засега", казва Райборг.

Доналд Туск просълзи българите
Обновена

Доналд Туск просълзи българите

Председателят на Европейския съвет разплака българите с "Отечество любезно"

По думите му, България има ясна идея за нещата.
"Наясно сте къде се намирате и къде искате да отидете", смята журналистът.

Сред журналистите, акредитирани у нас е и Анастасиос Атанасиу, който работи за кипърска медия. Той смята, че връщането на европейската перспектива за Западните Балкани е голям принос.

"Наистина Европа се нуждае от това, това е нещото, от което и Балканите се нуждаят, защото то ще донесе стабилност на региона", казва кипърският журналист. И според него организацията е на много високо ниво.

Полски медии акцентират, че в София Доналд Туск е проговорил български.

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите вярват в успешно европредседателство

Привържениците на ГЕРБ - оптимисти, избирателите на БСП - по-скептични

У нас са акредитирани над 56 медии и новинарски агенции, за да отразяват от София началото на българското европредседателство.