43% от българите смятат, че българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде успешно. Това сочат данни от социологическо проучване на изследователски център "Тренд" относно нагласите на българите към европредседателството.

България поема председателството на Съвета на ЕС

България поема председателството на Съвета на ЕС

Предвидени са 299 събития за шестте месеца на европредседателството ни...

На въпроса дали председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде успешно 16% от анкетираните са дали отрицателен отговор. Прави впечатление обаче, че почти толкова, колкото смятат, че европредседателството ни ще бъде успешно, нямат мнение по посочения въпрос - 41% от българите са отговорили, че не знаят или не могат да преценят.

Снимка 331775

Източник: Изследователски център „Тренд“

2017 г. - бурни събития и горещи скандали, но без промени в политическата панорама у нас

2017 г. - бурни събития и горещи скандали, но без промени в политическата панорама у нас

ГЕРБ печели парламентарните избори, ако се провеждат днес...

По този въпрос се наблюдават сериозни разлики между мненията на привържениците на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. Избирателите на ГЕРБ са оптимистично настроени по въпроса - според тях председателството безспорно ще бъде успешно. Симпатизантите на социалистите обаче са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Според данните на "Тренд" 76% от българите смятат, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за страната ни. 9% от анкетираните са посочили, че европредседателството не е важно за България, а 15% нямат мнение по въпроса.

Снимка 331776

Източник: Изследователски център „Тренд“

Иначе като цяло българите са информирани и запознати с това, че България поема председателството на законодателния орган на ЕС. 85% от запитаните са отговорили, че знаят, че от 1 януари страната ни става домакин на Съвета на ЕС. 13% са отговорили, че не са запознати с това, а 2% не са дали отговор на въпроса.

37% от българите са на мнение, че страната ни е подготвена да председателства Съвета на ЕС. 28% са на противоположното мнение - България не е готова за това. 35% от запитаните нямат мнение.

Снимка 331777

Източник: Изследователски център „Тренд“

По този въпрос отново се забелязват сериозни разлики между позициите на привържениците ГЕРБ и БСП. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привърженици доминира мнението, че страната ни не е подготвена.

Изследването на "Тренд" е реализирано в периода от 1 до 10 декември 2017 година между 1 003 лица на възраст над 18 години. 

анкета

Какво очаквате от Европредседателството ни?

Виж резултати

Да утвърди мястото на България в ЕС 18.1%

България да отвори вратата на ЕС за Западните Балкани 6.9%

Бойко Борисов да се фука 35.5%

Да се изложим 14.0%

Нищо 25.5%

Припомняме, на 20 декември 2017 година "Галъп интернешънъл" също излезе със социологическо проучване относно нагласите на българите към европредседателството ни.

Данните на "Галъп" сочат, че 55% от сънародниците ни смятат, че ще се справим добре със задачата "европредседателство", докато 16% от българите са на противоположното мнение. 29% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

55% от българите очакват успешно европредседателство

55% от българите очакват успешно европредседателство

1/3 от българите нямат мнение и очаквания за европредседателството