55% от българите очакват България да се справи успешно при председателството на страната ни на Съвета на ЕС. Това сочат данни от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за политическия и икономически индекс през 2017 година. Проучване е направено в периода 30 ноември - 7 декември и обхваща 756 души на възраст над 18 години.

Правителството прие Програмата за Българското председателство в Съвета на ЕС

Правителството прие Програмата за Българското председателство в Съвета на ЕС

Водещите приоритети в програмата са четири на брой

Данните на "Галъп" сочат, че 55% от сънародниците ни смятат, че ще се справим добре със задачата "европредседателство". 16% от българите обаче са на противоположното мнение - че България няма да се справи добре като председател на Съвета на ЕС.

По-голямо впечатление обаче прави делът от хора, които са посочили "Не знам/без отговор". 29% от българите нямат мнение по въпроса. Само 10 дни преди началото на европредседателството близо 1/3 от българите нямат мнение, наблюдения или очаквания от представянето на страната ни като председател на законодателния орган на Европейския съюз.

От данните следва да се отбележи и че традиционният негативизъм на българите към родните институции по-скоро не се пренася към очакванията за председателството. Според анализа на "Галъп" и по-оптимистично настроени са привържениците на ГЕРБ, но и привържениците на БСП не споделят сериозен негативизъм по въпроса.

Снимка 330079

Източник: "Галъп интернешънъл"

Проучването показва и че като цяло авторитетът на Европейския съюз и НАТО се възстановява в очите на обществото.

В края на 2017 година 62% от анкетираните са посочили, че имат доверие в ЕС. 26% са обявили, че нямат доверие в Съюза, а 12% са останали без мнение по въпроса. Припомняме, през миналата 2016 година доверието в ЕС беше спаднало до нова от под 50%, а недоверието беше близо до 40%.

Снимка 330076

Източник: "Галъп интернешънъл"

Това означава, че ЕС е върнало доверието си в очите на българите. Причината за това може да се търси в това, че през тази година в няколко ключови за Европа избори надделяха проевропейски кандидати в сблъсък с евроскептици. Влияние върху този процес може и да оказва мобилизацията около и след изборите на политически сили, които ползват по-скоро прозападни послания.

Снимка 330077

Източник: "Галъп интернешънъл"

2017 г. - бурни събития и горещи скандали, но без промени в политическата панорама у нас

2017 г. - бурни събития и горещи скандали, но без промени в политическата панорама у нас

ГЕРБ печели парламентарните избори, ако се провеждат днес...

Доверието на българите в НАТО също се е повишило. През 2016 година се създаде тенденция доверието на българите в НАТО да спада, но през 2017 година данните не потвърждават тази тенденция.

38% от анкетираните са посочили, че имат доверие в НАТО. Само преди година доверието към съюза не надвишаваше 30%. Недоверието към НАТО логично е спаднало. През 2017 година 44% от българите посочват, че нямат доверие на военния съюз, а през 2016 година това недоверие е било над 50%.

По традиция образът на НАТО се възприема с повече противоречия в сравнение с този на ЕС. Вероятно е това да се дължи на традиционно високите симпатии към Русия в обществото ни, както и на факта, че става дума за военен съюз. Нарасналите външнополитически амбиции на Русия, която е в период на обтегнати отношения и информационни противоборства със Запада, вероятно също дава известно отражение.

В годините прави впечатление по-скоро резервираното отношение на привържениците на левицата към НАТО, а дори в известна степен - и към ЕС. Националистите също не показват ентусиазъм по тези теми. Затова е и възможно положителните сигнали в данните за НАТО и ЕС през 2017 г. да идват и от сериозната следизборна позитивна инерция в нагласите в полза на ГЕРБ.

Снимка 330078

Източник: "Галъп интернешънъл"

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Атанас Атанасов, Цвета Караянчева и Мария Габриел са най-неразпознаваемите политически личности

Статистиката показва и че новият български еврокомисар Мария Габриел е още сравнително непозната в обществото у нас. Тя обаче има добри дялове на доверие около 25%, което я поставя между личностите, към които българите имат най-много доверие.

Доверието към Габриел е 25%, а недоверието - 28%. . В края на годината обаче неразпознаваемостта на еврокомисаря ни остава значима - повече от една четвърт от пълнолетните българи признават, че не са чували или не са запознати с личността на Мария Габриел.