От днес председателството на Съвета на ЕС се поема от България.

В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития - предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

Официалното начало на българското европредседателство е тази вечер - в Националния дворец на културата, където в рамките на концерта "Духът на Европа" ще бъдат изпълнени емблематични музикални творби от всички 28 страни.

По време на председателството си България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

БНБ почита европредседателство ни с две монети

БНБ почита европредседателство ни с две монети

Те могат да бъдат закупени от търговските банки

В програмата са заложени 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

София посреща европредседателството с нови цветни фигури

София посреща европредседателството с нови цветни фигури

Фигурите са разположени на ключови места в столицата

Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.