На съвместна пресконференция след пленарната сесия на европейските комисари и министрите от кабинета, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕК подкрепя заявения висш политически интерес за България по отношение изграждането на газовия хъб "Балкан".

"Ние подкрепяме тези амбиции. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", посочи Юнкер и изтъкна, че в това отношение ЕК и България вървят в една и съща насока с българското правителство. Юнкер връчи символично схемата за Газовия хъб "Балкан" на българския министър-председател Бойко Борисов.

В началото Юнкер изтъкна, че това е 50-то посещение на заместник-председатели и комисари в България. Той изтъкна, че комисарите пътуват през цялото време и са повече в страните-членки, отколкото в Брюксел. Юнкер коментира, че някои от журналистите продължават да пишат, че комисията не говори с хората.

По отношение членството на България в еврозоната, Юнкер отбеляза, че страната ни е на добър път и визира, че държавният дълг е много под 30% , а бюджетния дефицит е нещо непознато, безработицата също спада. "При реалната конвергенция има явен напредък", констатира Юнкер.

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

Горанов ни готви за чакалнята на еврозоната до юни

ЕС дипломати и банкери коментират, че България все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот

Юнкер изтъкна, че българското председателство се състои в един ключов момент и визира обсъжданията за финансовата перспектива. По отношение на приоритета за подобряването на свързаността със Западните Балкани, Юнкер призна, че бюджетът има своята роля. Според него с бюджет в размер на 1,1% би било възможно реализирането на мисии, за които комисията е говорила и преди това.

"Ние сме много доволни от това, че българското председателство обръща внимание на Западните Балкани", констатира Юнкер. Той бе категоричен, че няма да е възможно преди края на мандата на този състав на ЕК да се приемат нови членове на ЕС, но отбеляза като съществено важно Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива и тя да бъде потвърдена отново, защото в противен случай съществува опасността събитията от началото на 90-те години да се повторят.

Председателят на ЕК коментира и въпроса с присъединяването на страната ни към Шенген, като посочи, че от самото начало на мандата се е изказвал за присъединяването на България. "Мястото на България е в Шенген и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция, ако трябва този въпрос да се повдигне на Европейския съвет", категоричен бе Юнкер.

По отношение на по-нататъшното разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани - Юнкер коментира, че преговорите по Брекзит не биха имали каквото и да влияние за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. Той бе категоричен, че този въпрос следва да бъде приоритетен за мандата на следващата комисия.

Борисов е сигурен, че България пази най-добре европейската граница

Борисов е сигурен, че България пази най-добре европейската граница

Готови сме за Еврозоната, фискалният ни резерв е пълен и покриваме критериите, готови сме и за Шенген

На въпрос за обвързаността на членството на Шенген и нивата на корупция, каквито аргументи се изтъкват, Юнкер коментира, че българското правителство се бори с феномена корупция. Председателят на ЕК бе категоричен, че проблем с корупцията има, но такъв проблем има на други места.

Относно отношенията с Турция, Юнкер заяви, че те са много важни за ЕС като цяло. "Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв ще бъде напредъкът, който Турция има", посочи Юнкер. Той бе категоричен, че не може да се говори за напредък, след като има журналисти в турските затвори.