До юни България може да подаде молба за членство в Европейския валутен механизъм, по-познат като ERM-2, съобщава пред чуждестранни журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Решението дали България ще бъде допусната до ERM-2 ще бъде взето след сформиране на правителство в Германия, съобщава "Ройтерс".

"Най-вероятно ще кандидатстваме в първите шест месеца", коментира Горанов. Той посочва, че България по никакъв начин няма да представлява риск за еврозоната, припомняйки 20-годишния валутен борд.

Европейският валутен механизъм е познат и като "чакалня" за еврозоната е първата стъпка преди официалното въвеждане на еврото. Обикновено, от влизането в ERM-2 до смяната на валутата са необходими около три години.

Агенцията припомня, че страната ни поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

Ирландия ни иска в Еврозоната

Ирландия ни иска в Еврозоната

Според Борисов, всеки премиер ни е важен за интеграцията на Западните Балкани

Високопоставени политици от ЕС многократно са изразявали подкрепа за плана на България да замени лева с евро, но не всички 19 страни от зоната се чувстват комфортно с тази перспектива.

Страната ни има бюджетен излишък, инфлацията е под контрол, а съотношението дълг към брутен вътрешен продукт е едно от най-ниските в Европа. Но дипломати и банкери казват, че докато България успява да покрие номиналните критерии за присъединяване в еврозоната, все пак има нужда от множество реформи, за да повиши твърде ниския стандарт на живот.

София все още няма точен срок, в който иска да въведе еврото, но твърди, че влизането в "чакалнята" ще бъде добър сигнал за общата европейска идея - особено в момент, в който Великобритания излиза от Блока.