Между България и Ирландия има воля за сътрудничество. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който е на работно посещение в България.

Фокусът на разговорите между двамата е бъдещето на Европейския съюз и промените, които ще настъпят след Брекзит, Българското председателство на Съвета на ЕС, както и други актуални въпроси от европейския дневен ред.

Еврозоната да стане национална цел, настоява ИСС

Еврозоната да стане национална цел, настоява ИСС

Влизането ни в Еврозоната ще намали транзакционните разходи за бизнеса

Сред темите на срещата са и задълбочаването на търговско-икономическото партньорство между България и Ирландия, изграждането на ефективно бизнес сътрудничество, както и активно увеличаване на двустранния стокообмен и на ирландските инвестиции и туристи у нас.

Всеки премиер ни е важен, когато става въпрос за интеграцията на Западните Балкани, отчете Бойко Борисов. По думите му по време на председателството имаме подкрепата на Ирландия. Премиерът ни е убеден, че с воля и желание ще де справим с трудностите.

На брифинга в Министерски съвет ирландският премиер Лео Варадкар изрази радост, че сме поели председателството на ЕС. Има много големи отговорности, които поемате, изтъкна той и каза, че ще успеем под ръководството на Бойко Борисов.
Ирландският премиер е убеден, че ще покажем България на Европа. Ирландия поема ангажимента да работи за вашия успех, изтъкна Лео Варадкар. Той видя и общи белези в историята на двете държави като общия стремеж за интеграция в ЕС.

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Другата седмица се очаква доклада по механизма за сътрудничество

Ще се радваме България да се присъедини към еврото, сподели ирландският премиер. По думите му конкуренцията е добро нещо. Според него важен е следващият европейски бюджет. Оценката му е, че ползотворно използваме структурните фондове на ЕС.

С Бойко Борисов за обсъдили интеграцията на Западните Балкани и Ирландия подкрепя приемането им в европейското семейство. Страната му дори искала да ни помогне.

Двамата премиери са обсъдили и Брекзит. За нас това е много сериозен въпрос, сподели Лео Варадкар. Искаме да запазим най-добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство, допълни той.

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Скоро очакваме и присъединяване към Шенгенското пространство