Ускоряване на подготовката за присъединяване на България към Еврозоната иска Икономическият и социален съвет (ИСС) на Р. България. ИСС публикува становище, разработено по собствена инициатива, в което се настоява Еврозоната да стане национална цел.

Според ИСС влизането на България към Механизма на обменните курсове (ERM II, "чакалнята" на Еврозоната) и после в Еврозоната следва да се изведе като непосредствена национална цел и водещ стратегически приоритет на икономическата политика на страната ни.

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Догодина влизаме в чакалнята на еврозоната според Кристалина Георгиева

Скоро очакваме и присъединяване към Шенгенското пространство

С оглед на това ИСС настоява да бъдат предприети всички необходими стратегически действия, които да направят присъединяването ни към "чакалнята" на Еврозоната възможно в най-кратък срок.

В становището на ИСС се посочва, че Съветът приема идеята на ЕК за задълбочаване на интеграцията в сферата на единната валута след напускането на Великобритания. Възприема се и идеята за задълбочаването на либерализацията и прозрачността на решенията на входа към единния валутен съюз и откриващите се възможности за ускорено приемане на всички държави кандидати в Еврозоната на база успешно провеждани многопосочни структурни реформи. Според ИСС това може да стане чрез целенасочена дейност на всички институции за ускорена подготовка, приемане и реализиране от изпълнителната власт на национален подготвителен план за действие с пътна карта.

ЕК предлага карта за задълбочаване на еврозоната

ЕК предлага карта за задълбочаване на еврозоната

ЕК представя пътна карта за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз

В тази връзка ИСС настоява за ускоряването и реализирането на отдавна отлагани ключови реформи в образованието, съдебната система, здравеопазването, пенсионното осигуряване, пазара на труда, бизнес средата и утежнените регулации, както и ефективното противодействие на престъпността и корупцията в страната.

В становището на ИСС се обясняват и очакваните за България ползи от присъединяването на страната към Еврозоната, които ползи се потвърждават от опита на новоприетите прибалтийски държави, както и Словакия и Словения.

Според ИСС ако България влезе в Еврозоната, ще се намалят транзакционните разходи за бизнеса и ще се понижи общият системен риск за банковата система. Също така се очаква нарастване на преките чуждестранни инвестиции и общата инвестиционна активност в страната като резултат от създаването на условия за по-голяма стабилност на националната икономика и намаляването на инвестиционния риск (доколкото еврото се запази като стабилна валута, неводеща до обезценяването на националните валути).

Ако влезем в Еврозоната, в България ще се засили конкурентоспособността, ще се намали натискът върху пазара на труда и трудовите възнаграждения, ще се създадат условия за постепенното ограничаване на демографските дисбаланси.

Според становището на ИСС също така ще се повиши значимостта на българската икономика като свързващо звено между ЕС, Балканите, Черноморския басейн и Близкия изток, ще се създадат и условия за изграждането на успешен регионален модел за стабилност и просперитет на страните от Западните Балкани.

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България вече трябваше да е член на Шенген според Макрон