Френският държавен глава Еманюел Макрон благодари на премиера Бойко Борисов за доброто сътрудничество в ЕС. И Франция, и България искат страната ни да е пълноправен член, стана ясно от изявлението му.

Снимка 309528

Източник: Министерски съвет

Отново беше поставена темата за социалния дъмпинг и директивата за командироване на служители и работници. И двамата са съгласни за нужния контрол в сферата.

Макрон иска преразглеждане на шенгенските правила

Макрон иска преразглеждане на шенгенските правила

Президентите се съсредоточиха върху европейската отбрана и мигрантската криза

Франция ще ни подкрепи за приемането ни в чакалнята на Еврозоната. "Трябва да се сложи край на границата между страните от Изток и Запад", настоя Макрон. Не трябвало да има делене и на признаци коя държава е членка на Еврозоната и коя не.

"България вече трябваше да е член на Шенген", смята още френският държавен глава. Според него сме изпълнили критериите за това. Макрон заяви и че Шенген ще претърпи промени и ние трябва да влезем във вече промененото шенгенско пространство.

"България е изправена пред много геополитически предизвикателства", посочи френският президент. Иначе смята още, че страната ни е член за пример.

Румен Радев разговаря с държавния глава на Франция Еманюел Макрон

Румен Радев разговаря с държавния глава на Франция Еманюел Макрон

Радев и първата ни дама посрещнаха семейство Макрон в двореца Евксиноград

На свой ред премиерът Бойко Борисов изтъкна съгласието си с казаното по-рано от президента. Той благодари на българската първа дама, че имала ангажименти с Брижит Макрон и френският президент можел да се съсредоточи върху деловите си ангажименти.

Борисов настоя за европейска перспектива за Западните Балкани. Трябвало да се посочи ясна дата за тази перспектива, за да могат техните правителства да имат цел.

Борисов посрещна Макрон на летище Варна

Борисов посрещна Макрон на летище Варна

Френската президентска двойка ще пренощува в Евксиноград...

Българският премиер е недоволен от разговорите за Европа на две скорости. Той иска така нареченият нов Шенген да е факт и страната ни да стане част от него.

Снимка 309527

Източник: Министерски съвет

Бойко Борисов похвали финансовите ни параметри. "Направили сме си домашното да не сме риск за Еврозоната", каза той. "Твоята подкрепа ще ни е добре дошла", обърна се Борисов към френския президент. Борисов вярва, че с общи усилия ще бъде постигнат единен ЕС.