Киберсигурността и бъдещата кохезионна политика ще са приоритети за България по време на председателството ни. Можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната", ако се представим добре в рамките на председателството ни на ЕС догодина.
Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.

Като трета, много важна подтема на този първи приоритет за България - влизането в "чакалнята на еврозоната", Павлова определи завършването на банковия съюз и прилагане на мерките, предвидени в плана за действие.

По време на председателството България е длъжна да бъде балансьор, да бъде страната, която търси консенсус, компромис и разбирателство между страните за приемането на едно решение, каза Павлова.

Тя допълни, че можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната", както е известен валутният механизъм ЕRМ 2, ако се представим добре, докато председателстваме Евросъюза от януари до юли догодина.

Ако успеем да постигнем това - да бъдем уважавани не само като председател, но и като партньор, който да намира решенията, смята тя.

Нинова притеснeна - приоритетите на правителството са само на приказка

Нинова притеснeна - приоритетите на правителството са само на приказка

Не се обсъждат политики за председателството на Европейския съвет

Поемаме това председателство в един доста тежък, турбулентен момент и много от темите ние не можем да прехвърлим на следващите, трябва да си поемем отговорността, обясни министърът на европредседателството ни. Това ще ни даде възможността да докажем, че не сме просто член или председател, а сме активен член с позиция и с мнение. От нас се очаква да бъдем двигател, който да даде и перспективата за Западните Балкани, и като външна граница на Съюза.

В края на октомври най-късно ремонтът на НДК трябва да е завършен, допълни Павлова.