Правителството ще предложи септември приоритети и виждания, но това трябва да стане сега, коментира Корнелия Нинова пред БНТ. Приоритети са, да се развие черноморската стратегия, сигурността на Западни Балкани и екология, БСП са на една позиция с управляващите по този въпрос, но Нинова се притеснява да не останат "само на приказка" тези приоритети, а наистина да започне да се случва.

Тя даде за пример неизпълнението за полицай във всяко село, което определя като предизборна лъжа. "Няма да го изпълнят, чула съм го" от управляващи, коментира тя

"Съгласие с управляващите може да имаме относно председателството на ЕС. Нашето мнение е да не се допуска разделението на страните в Европа, докато те все още не заемат позиция по въпроса", коментира Нинова.

Бавят се заради администрация, забъркали са се в пречки, не се обсъждат политики за председателството на Европейския съвет, това не е сериозно допълва Нинова. Призовава журналистите да питат за сериозни неща. Трябва да се говори за политики, а не "къде ще ги храним", смята тя по отношение и на ремонта в НДК.

Нинова коментира, че се обсъжда промяна в Берлинското споразумение, защото не е работещо. Тя обясни на достъпен език какво означава това, а именно бежанците, които са влезнали през една страна да бъдат връщани обратно там. Европа счита, че ако не се приемат бежанци от квоти да се спират средства от европейските фондове. Според нея, няма яснота какво прави българското правителство и каква позиция има. 

Преди 1 година Европа е осигурила 168 милиона евро за сигурност и 1 година по-късно няма нищо направено с тях, парите не са използвани, според Нинова. Полша и България не са реализирали проектите и парите на тема сигурност. Ограда няма както трябва и има километри, които трябва да се довършват. Тя коментира, че първата ограда я режат с ножици, а втората с флексове и нищо не се прави.

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Камерите по границата не работят, алармира Елена Йончева

Спирането на радио България засяга националната ни сигурност, категорична е тя

Има проблеми и недостиг на личен състав в сигурността. МВР иска 1000 души, министърът на отбраната говори за 5000 души. Попитала е министъра на финансите кога ще се увеличи БВП за отбрана и сигурност, Горанов просто е казал "не няма".

Правителството слагало розовите очила пред хората, само показвали колко всички са обединени, как всичко е наред , а всъщност нищо не се прави. Нинова иска този стил на правене на политика да се промени.

Преди седмица управляващите са казали, че бежанския поток е сведен до минимум, а дни след това има ударен бус със загинали бежанци, има и други намерени мигранти, Сърбия ни показвала колко хваща, коментира Нинова. Тя иска да се каже, че има проблем и ще се реши "така и така", а не да се говори, че все всичко е наред.

Нинова коментира и понятието маловажен случай, затова нямало съответните наказания. От 2 седмици са внесли промяна в народно събрание за НК и НПК, а документите просто седят на бюрото на Главчев и нищо не се прави. Чуди се дали защото управляващите смятат, че опозицията предлагала повече за тези седмици.

Във връзка с наказателното законодателство тя смята, че твърде често е променяно. Проблемът не е дали е старо или не, защото то е "стъпило на германското" и е добро и е било добро. Проблемът е, че се сменят много текстове и се сменят и под натиск и лобизъм, за частни конкретни интереси, допълва Нинова.