Президентът на Франция Еманюел Макрон ще настоява за по-добри правила за защита на работниците в Франция, които се оплакват от нечестна трудова конкуренция заради големия брой работници от Източна Европа, съобщи Ройтерс.

Макрон ще настоява за по-добри правила на работниците и за адекватни мерки срещу "социалния дъмпинг" във Франция по време на посещението си в страни от Източна Европа, между които е и България. Освен у нас от 23 до 25 август президентът на Франция ще посети и Австрия и Румъния.

Според французите компании наемали по-ниско платена работна ръка от Източна Европа, което излагало на риск работните места на местните.

Съществува разделение между страните членки на ЕС относно правилата, съгласно които например български шофьор на камион или зидар от Литва могат да работят във Франция, заемайки работните места на местните, но и изисквайки източноевропейски заплати, които често са под минималните в западноевропейските страни.

Макрон предупреди Източна Европа: Европа не е супермаркет

Макрон предупреди Източна Европа: Европа не е супермаркет

"Европа е обща съдба"

Според страни като Полша, Чехия, Унгария и Словакия, за да могат да наваксат комунистическата стегнация, на тях трябва да им се позволи да се конкурират по ниски цени, както развитите страни на запад се конкурират по качеството на продуктите.

Този въпрос предизвиква силни реакции и задълбочава разединението Изток-Запад между страните членки. Това се случва докато Великобритания води преговори за напускане, а ЕС се нуждае от единство.

Според представители на президентската институция във Франция посещението на Макрон ще бъде "важен символ", защото Франция не обръщала достатъчно внимание на тези страни в миналото.

Тече подписка против статута на Бриджит Макрон като първа дама

Тече подписка против статута на Бриджит Макрон като първа дама

Близо 200 хил. души не искат тя да получава заплата от публичните средства