Бриджит Макрон, съпругата на френския президент Емануел Макрон, не трябва да получава официален статут на първа дама, според онлайн петиция, подписана от близо 200 хил. души, съобщава "Политико".

Франция към момента няма официална първа дама. По време на предизборната си кампания, Макрон каза, че ще създаде позиция за съпругата си и обеща, че заплатата й няма да идва от публични средства. Въпреки това, петицията смята, че това ще коства пари на данъкоплатеца.

Решението дали да се приеме "първата дама" във Франция трябва да бъде решено с референдум и "не от един човек", пише създателят на петицията Тиери Пол Валета, художник и основател на Националното движение за равенство, което се бори срещу корупцията и дискриминацията.

"Няма причина съпругата на държавния глава да получава заплата от публичните средства", пише Валет. "В момента Брижит Макрон има екип от двама или трима помощници, както и двама секретари и двама бодигардове. Това е достатъчно."

Във Франция вече не позволяват на министри и депутати да наемат роднини

Във Франция вече не позволяват на министри и депутати да наемат роднини

Законът е гласуван в парламента

Петицията е създадена преди две седмици и до днес, 7 август, е близо до постигането на целта си от 200 000 подписа.

През миналия месец френският парламент подкрепи реформите, целящи възстановяването на доверието в политиците, включително мерки като забраната на депутатите да наемат роднини.