Няма повече да се позволява на френски политици да наемат свои роднини като парламентарни асистенти според нови правила, приети в отговор на разразилия се около бившия премиер на Франция Франсоа Фийон и съпругата му скандал, информира Ройтерс.

Законът, един от първите, който ще бъде одобрен от избирането на Еманюел Макрон за президент през май, ще се прилага за министрите и членовете на парламента. Така Франция ще се присъедини към държави като Германия, които прилагат подобни ограничения.

Съществената част от законодателството беше гласувана от парламента на Франция в сряда вечерта. Днес ще продължи гласуването на останалата част.

39-годишният Макрон се закани да прекрати тези практики, които според него са довели до намаляване на доверието на французите към политиците.

Фийон беше основният кандидат за президент на Франция преди да се разрази скандалът около него. Аферата беше разкрита от медии в края на януари, което принуди прокуратурата да се заеми със случая, който все още продължава.

Според твърденията Фийон платил стотици хиляди евро на съпругата си като парламентарен асистент. Той за подобна работа платил и на двете си деца. Въпреки че отрича обвиненията, Фийон призна, че е направил грешка. Скандалът му коства победата на президентските избори.

Около един на шестима депутати са наели свой роднина на заплата като асистент.

В момента френски депутат получава бюджет от 130 000 евро на година.