"Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина." Това заяви пред bTV главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според Георгиева влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната е политическо решение, което може да бъде взето много бързо. По думите ѝ тя очаква това решение да бъде взето скоро, защото ЕС е в добро икономическо състояние, а общата среда в България и Европа е позитивна.

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България вече трябваше да е член на Шенген според Макрон

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават около три години, коментира още Георгиева.

Относно шансовете на страната ни за членство в Шенгенското пространство Кристалина Георгиева посочи, че България е готова за това членство. Според Георгиева всичките технически условия са изпълнени, а присъединяването ни към зоната е въпрос отново на политическо решение от страните членки. По думите ѝ днес страните членки са по-отворени по този въпрос, отколкото са били преди година и страната ни има реални шансове скоро да бъде част от Шенген. Това от своя страна се дължало на засилването на процеса на европейска интеграция напоследък. "Това е не само заради Брекзит, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото - да не вземаме системата на солидарност като даденост", допълни бившият еврокомисар.

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Станишев поставя въпроса за членството ни в Шенген пред ЕП

Евродепутатите ще обсъдят темата на 13 декември...