"Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца", категоричен беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща с президента Румен Радев. По думите му стана ясно, че България поема домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на Съюза момент.

Председателството ни започва със заем от 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет"

Председателството ни започва със заем от 100 млн. евро по Плана "Юнкер" за "Биовет"

Ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България

По време на срещата Жан-Клод Юнкер оцени високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.

Когато българското председателство приключи, ЕС трябва да бъде още по-силен, зави държавният глава. За тази цел активно ще работят всички български институции, обеща президентът. Р

Румен Радев увери председателя Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство. Двамата изразиха убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз.

Президентът Румен Радев изрази благодарността на България към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата, оказвана от Комисията за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и еврозоната.

Юнкер потвърди и подкрепата си за усилията, които страната ни полага за интегрирането на страните от региона в ЕС и за това, че ускорява воденето на диалога с държавите от Западните Балкани.

Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана.

Според Радев засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България. То било и визионерска стъпка за ЕС. Страната ни има готовност да участва в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната. Това стана ясно от думите на президента.

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Юнкер похвали България за липсата на бюджетен дефицит

Председателят на ЕК е категоричен, че проблем с корупцията има, но такъв проблем има на други места

В разговора между Радев и Юнкер бе засегнат и въпроса относно формирането на бюджета на ЕС след напускането на Великобритания.

Трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони, съгласиха се двамата.