Държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш се обединиха около това двете държави заедно да се застъпят за запазването на кохезионната политика на ЕС в подкрепа на развитието на всички държави членки на Общността.
Двамата се срещнаха и разговаряха официално на "Дондуков" 2 в рамките на посещението на Бабиш у нас.

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Борисов и Бабиш единодушни, че Дъблинското споразумение не работи

Премиерът заяви, че по-хубаво място за живот от Европа няма

Радев и Бабиш се обединиха и около позицията, че европейската система за предоставяне на убежище има нужда да бъде ревизирана така, че нелегалният достъп на мигранти до европейските страни да бъде ограничен до минимум. Двамата също така обявиха, че страните имат готовност да вземат участие в инициативи по линията на общата европейска отбрана.

Акценти на срещата бяха още засилването на търговския обмен между двете страни, бъдещото сътрудничество в рамките на науката и образованието и позициите, които двете държави споделят в рамките на Европейския съюз.

По време на срещата Радев благодари на Бабиш, че Чехия подкрепя България в опитите ѝ да се присъедини към Шенгенското пространство. От своя страна Бабиш посочи, че подкрепя бъдещи инициативи за по-динамично сътрудничество и диалог между държавите от Вишеградската четворка и България. Премиерът на Чехия изрази и удовлетворение от факта, че България поема председателство на Съвета на ЕС в ключов за бъдещето на Общността момент и определи двустранните отношения между България и Чехия в сферата на туризма и културния обмен като пример за дълбоко и традиционно сътрудничество.

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

111 от 180 депутати гласуваха за сваляне на имунитета на Бабиш