"Между България и Чехия няма нерешени въпроси. Има огромно приятелство и доверие. Същото бих могъл да кажа и за страните от Вишеградската четворка. Затова и решенията, които предлагаме е да се удължи споразумението с Турция, да се нормализират отношенията. България е пример за опазване на границата", заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС след среща с чешкия премиер Андрей Бабиш.

"Дъблинското споразумение не работи така както искаме, не само разделя, буквално цепи Европа, затова аз мисля,че ще намерим разумен компромис", добави премиерът.

"Компромисът е да се затворят границите и да влиза само през контролно пропускателните пунктове". Борисов уточни, че трябва да се изградят центрове за сигурност, извън ЕС, в който да има нормални условия за мигрантите.

"Дипломацията ни да е такова, ще да работим за мирен процес", категоричен беше Борисов. Той отбеляза, че най- хуманно трябва да се погрижим за хората, които бягат от войната и да знаем след колко време те ще се върнат по родните си места. Премиерът заяви, че по-хубаво място за живот от Европа няма.

Въпроси те, по които е разговаряно с Бабиш са свързани с кохезионната политика по нея сме единни, селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, в които се очаква България да има роля.

Запитан дали са водени разговори за продажбата на ЧЕЗ, Борисов отговори: "ЧЕЗ не е наша тема. Какво да говорим за ЧЕЗ".

За солидарност при мигрантски кризи настоя Франс Тимерманс пред КОСАК

За солидарност при мигрантски кризи настоя Франс Тимерманс пред КОСАК

Европа трябва да помага хората да остават в своите страни чрез създаване на условия за развитие

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че основната тема на разговорите е била договорът Дъблин 4 и миграцията. "Дъблин 4 и неефективните квоти разделят Европа. Не е възможно да се повтаря това, което стана преди. На ниво министри решението за квотите беше взето без нас", добави Бабиш.

Той отбеляза, че Европа трябва да се бори срещу контрабандата с мигранти, които по думите му са спечелили 7 млрд. евро. "Ние разчитаме на българското председателство, за да решим въпроса", категоричен беше чешкия премиер.

"За нас е важно Европа да помисли над шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния, не са", заяви Бабиш.

Бабиш заяви, че е разговаряно и по темата Брекзит, както и за разширяване на търговията и инвестициите между двете страни. Ще се радвам ако премиера ни посети в Прага, добави той.

Бабиш оцени високо срещата на високо равнище през април в страната ни, която е за стандартите по качеството на страните.