Ако сме толкова влюбени в едно митологично минало, ще пропуснем възможността да създадем едно по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Трябва да направим така, че сближаването да се превърне в истинска реалност. Това зави първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК), която се провежда в София.

По отношение на миграцията, Тимерманс подчерта, че става въпрос за геостратегическия избор. Първият заместник-председател на ЕК изрази несъгласие с онези, които считат, че релокацията се проваля като инструмент. "Много от държавите членки поеха отговорността си в тази област, изпълняват задълженията си. Така, че не е коректно да се представя релокацията като провал", посочи той.

Тимерманс коментира и споразумението от Дъблин, като изтъкна, че не е честно за страни като Гърция и Италия, които многократно са обръщали за помощ - да бъдат оставяни сами при справянето с проблема по силата на Дъблинското споразумение. Той сподели, че не иска ЕС да се връща към такава ситуация, когато държавите-членки, ако са изправени пред огромен миграционен проблем, не могат да разчитат на солидарността на останалите страни.

"Поради тази причина не сработи Дъблинската система. Това доведе до необходимостта от преработване на политиката, която е свързана с миграционния проблем в Европа. Трябва да се възползваме от времето, оставащо в този мандат, да оправим тази политика", посочи Тимерманс.

"Ние не живеем по-близо в обществата и нациите си, нито пък се сближаваме между отделните държави в ЕС. Трябва да поправим този проблем", настоя Тимерманс.

Йотова увери делегатите от КОСАК: Българското председателство има своите силни позиции

Йотова увери делегатите от КОСАК: Българското председателство има своите силни позиции

По думите й Европа се раздели

Друг акцент в изказването му бе необходимостта да си върнем контрола, особено след Брекзит. "Това е един въпрос, който не е ограничен до Великобритания. Много от нашите граждани са на мнение, че вече не контролират собствената си съдба. Как точно ние да представим Европа пред тях като един инструмент, който ще им позволи да си върнат контрола върху собствената си съдба, как да направим така, че Европа да не се плаши толкова много от бъдещето", коментира Тимерманс.

Според него Европа трябва да помага хората да остават в своите страни чрез създаване на условия за развитие, върховенство на закона и чрез всички елементи, които правят обществото по-справедливо. Това трябва да бъде част от миграционната политика, коментира Тимерманс.

Според него е редно споразумение да регламентира ставащото при евентуална нова мигрантска криза, така че да не се оставя възможност на страните да казват, че няма да бъдат солидарни.

По думите му, ако солидарният принцип на ЕС се подложи на съмнение, всички ще бъдем много губещи.

България иска политическа ангажираност за Западните Балкани в КОСАК

България иска политическа ангажираност за Западните Балкани в КОСАК

Павлова счита, че повече от всякога имаме какво да дадем-да протегнем ръка към нашите съседи, към нашите приятели

Той подложи на дискусия съществуващото съмнение между страните членки, когато са поставени в зависимост от своя съсед и изтъкна, че това не следва да бъде източник на страхове и насилие. По думите му да разчитаме на нашия съсед означава да имаме повече доверие и сила. Това според него е и една от ключовите задачи пред Европа през следващите няколко месеца.

"Изразявам пълното доверие и убеденост на ЕК в способността на българското председателство, да бъде едно от най-успешните председателства в мандата на настоящата Комисия", категоричен бе Франс Тимерманс.