Приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На това бе посветена срещата на премиера Бойко Борисов с групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Дискутирани са били стимулирането на икономическия растеж и социалното сближаване, които да гарантират бъдещето на Европа и на младите хора, пътищата за подобряване на свързаността на Западните Балкани и европейската перспектива пред страните и хората от региона, проблемите пред сигурността и стабилността на Съюза, както и повишаването на конкурентоспособността на икономиката чрез цифровизацията й и развитието на умения и компетентности, адекватни на предизвикателствата, пред които е изправена.

Снимка 334507

Източник: GIS

Борисов благодари за подкрепата, която страната ни е срещнала от ЕНП и от институциите на ЕС при подготовката си за председателството, както и за даденото й доверие в първите дни след като пое председателството.

"Това ни задължава да сме още по-активни за намирането на общи решения, които да дадат на всеки европейски гражданин усещането за сигурност, стабилност и солидарност, за перспектива", посочи той.

В разговорите си с австрийския канцлер Себастиан Курц Борисов е получил увереност в приемствеността, която ще бъде запазена по отношение на темите, започнати в Българското председателство. "Това ще е най-яркият израз, че единството ни прави по-силни като Съюз", каза Борисов.

Снимка 334508

Източник: GIS

Министър-председателят получи подкрепата на парламентарната на ЕНП за приоритетите на Българското председателство и пожелания за успех при представянето им в Европейския парламент утре.