Австрия подкрепя страната ни за приемане в Шенген, съобщиха от Министерството на външните работи.

Днес министър Екатерина Захариева се срещна с Карин Кнайсл, която е министър за Европа, интеграция и външни работи на Австрия.

"Подкрепяме напълно влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Шенген", заяви Кнайсл, която бе на еднодневно посещение у нас.

Тя напомни, че България допринесе за овладяване на бежанската вълна през 2015-2016 г., като посочи че страната ни заслужава поздравления за това.

"Предвид успеха ви тогава, Австрия ви подкрепя изцяло за Шенген. Мисля, че дори и онези държави членки, които са скептични за приемането ви в Шенген, започват да променят мнението си." - коментира министър Кнайсл.

Двете с Екатерина Захариева постигнаха пълно съгласие по европейската перспектива пред Западните Балкани.

"Когато прочетох програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, останах много щастлива. Програмата говори не само за перспектива на Западните Балкани, но конкретно пред младите хора там. Темата за младите често остава извън фокуса, но тя е приоритет и за нашето председателство." - допълни тя.

Първите дипломати на България и Австрия се съгласиха също, че диалогът между ЕС и Турция трябва да продължи, защото страната е важен партньор на Европа - както в борбата с тероризма, така и по въпроса с бежанците. Екатерина Захариева припомни, че ЕС има ясни критерии за членство към всички страни-кандидатки - сред тях са върховенството на закона и правата на човека.

Министрите подчертаха също, че европейските страни по външната граница на ЕС не бива да бъдат изоставяни от своите партньори по въпроси като реадмисията на мигранти.

Министър Захариева благодари на гостенката си и подчерта, че Австрия традиционно е сред най-близките ни партньори в Европа, като ни е подкрепяла тясно още по пътя ни към ЕС.

Австрия ни удря рамо за европредседателството

Австрия ни удря рамо за европредседателството

Себастиан Курц ни пожела успешно европредседателство

"Затова се радвам особено много, че сега сме заедно в Триото председатели на Съвета на ЕС", обобщи тя и допълни, че двете страни ще обменят непрекъснато информация, за да няма забавяне на работата по общоевропейските теми, които и двете председателства намират за важни.

"Благодаря за искреността и оперативния тон. Можете да ме смятате за свой съюзник в тези усилия", отвърна министър Кнайсл, която отпразнува рождения си ден в София.