Хората не мислят за евроинтеграция, когато си оставят колата на пътя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на оперативно правителствено заседание, свикано от него по-рано днес.

По думите на премиера, когато някой си счупи джантата или спука гума на колата заради лошото състояние на пътищата, най-малко му минават през ума теми като европейска интеграция и ЕС.

"Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата - да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва - всички ги изкарвате навън и докато не се поправи - стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", отсече премиерът.

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село
Обновена

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село

Борисов изпрати МВР-шефът да си говори с кметовете

Според Борисов съществуват обективни причини за наличието на толкова много дупки по пътищата у нас. Това били резките температурни амплитуди. "От минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура - пада".

В този контекст Борисов обвърза осъществяването на пътните ремонти с безопасността на движението. Той препоръча администрацията на АПИ и полицията да бъдат ангажирани активно с осигуряване на сигурността на пътуващите по време на ремонтите, както и с подпомагане на местните власти при изпълнение на отговорностите им по отношение на общинските пътища.

"Администрацията на АПИ - слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията - ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава", възмути се Борисов.

По думите му хората чупят колите си ежедневно, което създава реална опасност за живота на гражданите. После на хората се обяснявало, че проблемите по пътищата щели да приключат с внедряването на ТОЛ-системата. След тази констатация обаче Борисов също заговори за това и увери, че когато ТОЛ системата влезе, поне 1-1.5 млрд. лв. приходи ще се генерират в хазната, които приходи ще отидат за поддръжка на пътната мрежа.

"Това го прилагате в пълна сила. Възлагаш на областните началници - всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи - ще стои там", категоричен е премиерът.

Разширява се свлачището на пътя Смолян-Мадан

Разширява се свлачището на пътя Смолян-Мадан

Има опасения за скъсване на водопровода

От своя страна регионалният министър Николай Нанков обясни, че от този петък, 23 март, излизаме от режим на зимно поддържане на пътната мрежа в страната. "Тоест, от петък, след края на зимното поддържане, миналата седмица от 16-ти започнахме с кърпежите и с ремонтни дейности", увери Нанков.
По думите на регионалния министър най-тежките и нуждаещи се от ремонт участъци са по АМ "Тракия", международен път Е-79, между Враца и Монтана и други.

"Тази седмица продължаваме, не сме спирали, с изключение на местата, където климатичните условия не позволяват. Продължаваме и в рамките на десетина дена трябва да приключат всички ремонти по републиканските пътища, свързани с кърпежи", посочи Нанков. Той също коментира, че тези палиативни ремонти ще останат в миналото, когато се въведе ТОЛ-системата. По думите му тогава ще говори за пълна реконструкция и рехабилитация, а не ремонти на парче.

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село
Обновена

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село

Борисов изпрати МВР-шефът да си говори с кметовете