Активно е свлачището на пътя Смолян - Мадан, съобщи кметът на село Търън Явор Говедаров пред БНТ.

Свлачището засяга над 4000 души в този район. Хората, които остават вкъщи се притесняват за младите, които пътуват.

Според Говедаров има опасения за скъсване на водопровода, който снабдява 11 населени места. Той допълни, че няма прекъсване на училищния процес в село Търън.

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради опасност от ново свлачище

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради опасност от ново свлачище

Преминаването в участъка е забарнено

Все още има тонове скална маса, които не се разчистват. Причината е, че свлачището е активно, според специалисти. То обхваща голям периметър от около 20 дка. Участъкът от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен и опасността от свличането на скална маса.

Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем.

Много е опасно свлачището и то се разширява ежедневно, заяви кметът на село Търън Явор Говедаров. Периметърът сега е над 1 метър, дълбочината е около 3,5 метра. Всички геолози казват, че самият камък и пясък се движат постоянно. Активно е, обясни Говедаров.

"Предупредихме населението, че свлачището е много опасно. Опасно е преминаването. Всеки на своя отговорност трябва да поеме този риск. Нарушено е и медицинското обслужване", поясни Говедаров.

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън главния път

Обходният път е през Рудозем, удължава се с около 20.30 км. В момента се работи за алтернативен път, който ще стане в рамките на 10 дни. Товарният поток ще преминава през Рудозем - Смилян.

Опасенията на хората са, че ако не се вземат спешни мерки, свлачището може да затрупа река Черна и да се получат наводнения. Тези наводнения могат да наводнят пречиствателната станция, Влахово и Устово дори. Всички мостове и жилища около реката също могат да бъдат наводнени.

Все още не е ясно кога ще започне разчистването. Очаква се днес да пристигнат още геолози, които да направят проучвания.