Затвореният заради свлачище участък от пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале остава затворен заради опасността от свличането на още скална маса.

Алтернативният маршрут за тежкотоварните камиони е през Рудозем - Смилян, а за леките автомобили и по пътя Смолян - Фатово - Рудозем. Това стана ясно, след като председателят Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов обсъди с водещи експерти геолози, хидрогеолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат в района на най-мащабното срутище около път от републиканската ни пътна мрежа.

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън главния път

Стана ясно, че активните свлачища могат да продължат. Разширява се и обхватът на срутището по дължината на пътя, като вече достига от 200-300 до 500 метра.
"Поради това пускането на движението през участъка е изключително опасно, тъй като рискът от падането на скални блокове е огромен", категоричен е доц. Стойнев, ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет.
По думите му движението на колите ще принесе динамичен ефект върху свлачището и опасността от срутването на скални блокове ще нараства многократно.

От своя страна Атанасов заяви, че се предприемат незабавни мерки, но движението по пътя не може да бъде възстановено, тъй като не може да се гарантира живота и здравето на хората, преминаващи през участъка. По думите му днес са поставени допълнителни пътни знаци, указващи че преминаването през зоната на срутището е забранено и изключително опасно. "В постоянна връзка съм с областния управител и кмета на Смолян", допълни Атанасов.

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Кметовете настояват пътят да се разчисти възможно най-бързо