11 населени места в Смолянско са останали откъснати от света вследствие на мащабното свлачище на главния път Смолян - Мадан.

Припомняме, освен прекъсването на движението свлачището заплашва два електропровода и водопровод в района. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини. Към събота размерите на пукнатините бяха около 100 метра на 150 метра.

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън главния път

Кметовете на изолираните населени места са изпратили писмо до премиера, омбудсмана и всички компетентно държавни институции. В писмата те настояват да се предприемат спешни мерки за разчистването на затрупаната пътна връзка.

Алтернативният път е по-дълъг с 50 километра, което увеличава значително времето и разходите на преминаващите. Преминаването през срутището пък е рисково за живота на пътниците и става само пеша.

Кметът на село Търън Явор Говедаров настоя в рамките на четири или пет дни да се направи обходният път от Тикълско дере до Влахово, който е дълъг 900 метра. Неговото искане е подкрепено от още 10 кметове в района. Кметовете искат още да се изясни произходът на свлачището, да се разгледа и реши проблемът с водопровода и с електропроводите.

Пред БНР Говедаров заяви още, че в населените места е нарушено и медицинското обслужване. Там имало две или три родилки, на които терминът им е дошъл и се налага да чакат.

В помощ на хората се е притекъл заместник областният управител на Смолян Андриян Петров, който започнал да извозва нуждаещи се хора с личния си автомобил.
"В следващите дни ще осигурим на хората транспорт, с който да могат да преминават от двете страни на свлачището", увери Петров.

Свлачище прекъсна пътя до смолянското село Горово

Свлачище прекъсна пътя до смолянското село Горово

Земната маса раздели селото на две махали

По-рано днес стана ясно и че по повод мащабното свлачище по пътя Смолян - Мадан Агенция "Пътна инфраструктура" събира експерти на съвещание.

Преподавателят по инженерна геология в Минно-геоложкия университет доц. Кирил Ангелов заяви пред БНР, че срутището в района обхваща голяма територия и огромни земни и скални маси. На мястото се появяват и нови пукнатини.

"Това свлачище представлява изключителен феномен за този участък от пътя. Пътят е поставен пред сериозен проблем - да съществува ли в този вид. Винаги когато се говори за нов участък, нов път, той е много по-скъп, отколкото укрепването, така че този път ще се запази", обясни още Ангелов и допълни, че целият път по Асеновград - Пампорово е осеян с подобни свлачища, което се дължи на сложния планински терен.