Българският премиер Бойко Борисов призова всички лидери на Балканите да проявят разум и да устоят на провокациите, които зачестяват напоследък. Това стана ясно след срещата на Бойко Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич в босненският град Мостар, съобщиха от МС.

На срещата бяха обсъдени ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между балканските страни и останалата част от Европа, уточниха от Министерския съвет.

"Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион - да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия назад само заради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един конфликт ще отмине някой от нас. За една секунда се руши, 20 години се възстановява... Мостар е хубаво място да се каже това", заяви Борисов.

Вучич и Борисов искат мир и просперитет за Балканите

Вучич и Борисов искат мир и просперитет за Балканите

Всякакъв вид конфликт би върнал региона сто години назад

Той припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона. Той беше категоричен, че ЕС иска мир и стабилност на Балканите.

Българският премиер Бойко Борисов е оптимист за предстоящата Среща на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово. "Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички", каза Борисов.

През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден - ЕС иска мир и просперитет на Балканите. За другите големи играчи на международната сцена - надявам се да е така, каза Борисов на съвместната си пресконференция с Вучич.

Българският министър-председател посочи, че провокациите и конфликтите в региона напоследък тревожат всички.
"Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така", коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия.

Борисов приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира. "Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух", каза премиерът Бойко Борисов. Българският министър-председател увери, че ще потърси разговори по темата с президента на страната Хашим Тачи.

Просперитетът е в инфраструктурата, другото го пробвахме - не се получи, обяви Борисов в Босна

Просперитетът е в инфраструктурата, другото го пробвахме - не се получи, обяви Борисов в Босна

Борисов е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

Президентът Вучич беше категоричен, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци.
"Ще се боря за стабилност, няма да спя", каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.