Българският министър-председател Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич обсъждат Балканите в босненският гард Мостар, съобщава "Танюг".

Вучич, който участва в икономически форум в града и Борисов са обсъдили и предстоящата в България среща на върха между ЕС и Западните Балкани, чийто формат е неодобряван от Испания, Румъния и Кипър поради обявеното присъствие на представители от Косово.

Вучич коментира, че по отношение на срещата, планирана за средата на май, "има много време пред нас и много неща могат да се случат и е важно да се направи всичко възможно да се запази мира и стабилността на Балканите".

Всякакъв вид конфликт би върнал региона сто години назад, обясни той.

"В едно нещо съм убеден - ЕС иска мир и просперитет на Балканските страни. Дали големите геостратегически играчи искат същото - надявам се да е така. Президентът Вучич полага огромни усилия, като човек от Балканите познавам сърбите и знам колко му е трудно, знам колко усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира. Истински се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са много пресни", коментира Бойко Борисов.

Просперитетът е в инфраструктурата, другото го пробвахме - не се получи, обяви Борисов в Босна

Просперитетът е в инфраструктурата, другото го пробвахме - не се получи, обяви Борисов в Босна

Борисов е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

България заявява, че срещата на върха в София няма да бъде посветена на "разширяването" на ЕС, а на "европейската перспектива, развитието и сътрудничеството в региона", Испания обвързва присъствието си с неприсъствие на Косово.

Междувременно България декларира, че все още се работи за организирането на срещата на високо равнище и че принципът на неутралния статут на Косово ще бъде спазен.