България успешно се справя с европредседателството, смятат 40% от българите. Това сочат данни от изследване на Изследователски център "Тренд" за нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение.

40% от всички респонденти са на мнение, че страната ни се справя с председателството на Съвета на ЕС, 43% от попитаните отговарят с "Не знам", а 17% не мислят, че страната ни се справя с председателството.

Снимка 346038

Източник: Изследователски център "Тренд"

Сред анкетираните 43%, отговарят, че следят новини свързани с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Повече от половината обаче не следят.

Изследването показва, че се запазват по-скоро положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения стандарт.

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите вярват в успешно европредседателство

Привържениците на ГЕРБ - оптимисти, избирателите на БСП - по-скептични

Нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, регистрирани през ноември 2017 г. 53% от анкетираните твърдят, че са оптимисти за развитието на България. В подкрепа на противната теза, че са песимисти са 36%. От Изследователския център сочат като причина смяната в сезоните, тъй като обичайно през студените месеци се повишават нивата на песимизъм.

Данните на "Тренд" показват, че през последните пет месеца се запазват по-скоро положителните очаквания на българите за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Въпреки това най-голям е дялат на хората, които смятат, че не очакват промяна в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Нагласите към политическия електорат остават същите.

Снимка 346040

Източник: Изследователски център "Тренд"

ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. След тях най-подкрепена е  ДПС с 6,6%, плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%.

Реформаторският блок получава подкрепата на 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са "Воля" и "Да, България".