20 министри на правосъдието, сред които и българският Цецка Цачева, се договориха в Люксембург за създаването на обща Европейска прокуратура, предаде БНТ.

Новият орган ще се специализира в борбата с финансовите престъпления, корупцията, измамите с евросредства в размер на над 10 000 евро и трансграничните измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро. 

Европейската прокуратура ще трябва да заработи до три години. Тя ще се намира в Люксембург, но ще има свои прокурори и във всички държави, приели да участват в новата институция.

Всяка година националните бюджети губят 50 милиарда евро заради трансгранични измами с ДДС. Идеята е новите европейски прокурори да провеждат бързи разследвания в цяла Европа и да осъществяват обмен на информация в реално време.

Европейската прокуратурата ще е независима от съществуващите сега институции и служби на Евросъюза. Комисарят по правосъдието Вера Юрова очаква службата реално да заработи след две-три години.

Българският правосъден министър Цецка Цачева коментира, че предстои много работа по реализирането на Европейската прокуратура и част от нея ще съвпадне с българското председателство на ЕС.