Никой не е мислел, че вотът ще мине. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в швейцарския курорт Давос, излъчени в неговата страница във Фейсбук.

Припомняме, сутринта, докато премиерът пътуваше първо към Лихтенщайн в парламента бе гласуван първият вот на недоверие към третия кабинет на ГЕРБ. "За" гласуваха 103 народни представители, "против" 131. Нямаше нито един "въздържал се".

Властта оцеля!

Властта оцеля!

От БСП излязоха с декларация с критика към Караянчева

"Това беше просто един вот. Това е парламентарна практика. Но да се подбере времето, когато сме най-много заети, когато единият ден 10, а другият ден - 13 министри водят съвети и то съвети, на които се вадят държави от черен в сив и подобен списък и през минути ми звънят да консултираме това, което се прави...
Точно тогава да се подбере вота в един от тези дни, е начин да ни изложат. Винаги съм бил за обединена нация, политиците да бъдат по-възпитани, ако щете. Не може да участваме в подобно нещо", каза Борисов за първия вот на недоверие към третия му кабинет.

Премиерът каза, че отивайки в парламента е щял да отговори на възгласите "страхливци" и за това не се е явил нито по време на дискусията, нито по време на гласуването. Благодаря на колегите, подкрепили вота. Имаме планове, които изпълняваме.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията

За Истанбулската конвенция и искането на референдум по темата от БСП, Борисов каза, че въпросът за националното допитване трябва да бъде: "За или против да бъдат пребивани жените и децата в България".

Всички останали текстове - "гей бракове", "трети пол" изобщо не фигурира в тази Конвенция, каза Борисов. "Не случайно и днеска Армения след Сърбия, Албания, Турция - всички са я приели. Дет' се вика и арменският поп я е приел", каза българският министър-председател в Давос.

Той веднага увери, че е работил в диалог с Църквата, с обществото, с мюфтиите и за това е помолил колегите си да не бързат с приемането и вкарването на Конвенцията в зала, за да има ново обсъждане.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

"Да видим тези псевдоносители на морал, които толкова глупости изприказваха последните дни - едва ли не, че ГЕРБ сме някакви, които искаме да въведем нов пол или някакви нови отношения. Едва ли има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене.
Да не забравяме, че президентът пропусна патриарха, когато откриваше председателството на Европейския съюз, европредседателството ни (вероятно има предвид председателството на Европейския съвет - б.р.). Малко да си пестят думите", посъветва Борисов несъгласните с ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Премиерът е убеден, че като държава с морал и хуманност не може да не защитим жените и децата.

Има Конституция, има резерви и начини да се докаже, че такова нещо (като въвеждане на трети пол - б.р.) няма, каза Борисов. Той обвини БСП в двуличие - говорят едно в Европа, в България гласуват друго. Премиерът посъветва да видим държавите, които са приели Истанбулската конвенция в този вид. "Ние ще я приемем с резерви така че всички да са сигурни и спокойни", обясни Борисов.

Български академици се възпротивиха на ратификацията на Истанбулската конвенция

Български академици се възпротивиха на ратификацията на Истанбулската конвенция

Деветима академици са срещу ратификацията на Конвенцията

Премиерът обясни, че Конвенцията засяга закрила на жените и децата. "Всичко останало съм готов текст по текст да го приемем с резерв, за да не може да влиза в сила в България, за да са спокойни всички, каза Борисов.